Tips voor de vakantie: veilig met de auto op reis

Om veilig met de auto op reis te gaan moet je rekening houden met een paar verschillende dingen. Als je lange stukken in het buitenland gaat rijden, moet je je beter voorbereiden dan voor een kort tochtje door een Nederlandse stad. Lees deze tips en je weet precies hoe je veilig op je vakantiebestemming terecht komt.

Wees op de hoogte van de route

Zorg dat je je niet nog in de auto hoeft te ori├źnteren op de route. Programmeer je tom-tom en neem in je hoofd de route door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Luister op de dag zelf naar de radio of zoek op internet naar files. Zo weet je waar je vertraging kan verwachten.

Zorg voor een goed onderhouden auto

Je zou niet de eerste zijn die ergens langs de Franse snelweg strandt vanwege gebrekkig onderhoud. Voor vertrek is het slim om in elk geval je oliepeil en je bandenspanning te controleren. Andere onderhoudsklussen die je al een tijdje aan het uitstellen bent? Nu is het moment om daarmee langs de garage te gaan.

Neem de juiste veiligheidsmiddelen mee

In sommige landen gelden verplichtingen wat de veiligheidsmiddelen in je auto betreft. In een aantal landen in Europa moet je verplicht veiligheidshesjes, gevarendriehoeken, een verbanddoos en/of een brandblusser meenemen. Voor sommige landen gelden zelfs nog extra verplichtingen, zoals een alcoholtest in Frankrijk en een reservewiel in Spanje. Wil je meer weten over eerste hulp bij ongelukken? Overweeg dan om een EHBO-cursus te volgen.

Neem voldoende rust

Rijden in een auto is vermoeiend en na verloop van tijd verlies je de concentratie. Neem daarom elke twee uur een kwartier rust. Zo blijf je scherp. Zorg dat je voldoende eet en drinkt, en loop tijdens de pauze een rondje om je bloedcirculatie op peil te houden. Het is ideaal als je een bijrijder hebt die de chauffeurstaak van je kan overnemen na een halve dag rijden.