Over de functie Boekhouder

Je kunt je Praktijkdiploma Boekhouding halen bij Fabius opleidingen, en daarmee aan het werk bij een groot aantal bedrijven. Elk bedrijf en elke zelfstandige moeten een boekhouding bijhouden van de wet. Omdat dat een vrij ingewikkelde taak is, zijn er veel vacatures voor boekhouders en vergelijkbare financiële specialisten. Bij een MBO-opleiding boekhouden leer je alle kennis die je nodig hebt om direct in deze functie te beginnen. Een boekhouder verzorgt het complete financiële overzicht van een onderneming of afdeling, en past dat telkens aan. Hij of zij verwerkt declaraties, uitgaven, inkomsten en afschrijvingen. Je stelt rapportages op voor het management, bewaakt het budget van een project en vult de aangiften voor de belastingen in. Dit maakt boekhouder een essentieel en verantwoordelijk beroep. Een goede boekhouder maakt graag berekeningen en is dol op cijfers. Hij is servicegericht en redeneert vanuit zijn bedrijf of opdrachtgever. Hij werkt nauwkeurig en geconcentreerd, heeft een goede computervaardigheid, en is bestand tegen stress en drukke periodes.

Wat leer je bij de opleiding Praktijkdiploma Boekhouding?

De MBO-opleiding voor het Praktijkdiploma Boekhouding leert je alle kennis aan die je nodig hebt om als boekhouder te beginnen. Je leert berekeningen te maken, financiële overzichten te duiden, en je werkt met de meest gebruikte financiële programma’s. Je leert alle belangrijke financiële begrippen met betrekking tot winst, vermogen, marges en verzekeringen kennen en die correct te verrekenen. In deze opleiding krijg je vaak te maken met casussen uit de praktijk. Hierdoor ben je verzekerd van een goede basis om na je opleiding bij een bedrijf aan de slag te gaan.

Welke mogelijkheden heb je als Boekhouder?

De vraag naar gediplomeerde boekhouders is hoog en wordt groter doordat de arbeidsmarkt flexibeler wordt. Je kunt dus bij veel verschillende bedrijven beginnen, of zelf een boekhoudkantoor opzetten. Ook kan je je specialiseren en doorgroeien naar een functie als financieel controller, assistent accountant enzovoort.